woensdag 20 augustus 2014

Grasboete

Folkvestival Dranouter had hier de primeur van de grasboetes. Een van de netste festivals van Vlaanderen.
Zwerfvuilrondes geven instant resultaat, Je houdt er een goed gevoel aan over maar helaas duurt dat niet lang en het resultaat ebt zeer snel weg en maakt plaats voor een soort moedeloosheid in het groenteam. Wij zijn opkuisers gelijk vele dieren doen, dat schept een band. Als ik in het openbaar iets zie liggen durf ik het al eens oprapen en in de vuilbak gooien, dat is dus al beroepsmisvorming.
Toch is het onze hoofdtaak niet, zou het onze tijd niet mogen innemen maar het is een noodzakelijk kwaad want het is vechten tegen de bierkaai. Don quichote wereldwijd.
Het blijft maar komen, iedere week opnieuw. Eigenlijk zouden ze vanuit school, van jongs af aan meer er de aandacht op moeten vestigen. Laat ze eens meegaan met Ivago, Geef ze een papiernijper (tang) en vuilbakzak en laat ze maar enkele keren een ronde doen in de buurt. Van in het begin goeie gewoontes aankweken, in de vuilbak met dat afval.
Als wij willen een haag scheren mag je eerst eronder proper maken of krijg je de verassingen te zien die eronder liggen. Ja, overal waar we willen werken moeten we eerst inspectie doen en bewijsmatriaal meenemen, spijtig genoeg volgen er geen grasboetes
Het maakt ons werk wel voor een stuk minder aangenaam.
Plastieken  verpakkingen worden versnippert onder de grasmachine.
Blijkbaar krijgen vooral energydrinkers genoeg energie om hun blikje weg te gooien. Gevolgd door de geheime, in der haast drinkende bierdrinkers beeld ik mij in.
Ook grachten en vijvers zijn een geliefde vergaarbak en dat is een hele klus om die proper te maken.
Mijn collega-rokers zijn ook geen echt voorbeeld en laten hun peuk ter plaatse vallen. Ik begrijp dat niet, ze moeten er toch ook tussen werken, met hun neus er op.
Voor mij stoort het niet als iemand rookt maar laat de sigarettestompjes niet achter op het strand of gras, waar nog iemand wil zitten.
Je hebt "propere" mensen die de natuur als vuiligheid, een viezigheid bekijken.
Bladeren die afgevallen zijn, een dennenappel die er ligt, planten die te veel gegroeid zijn en niet mochten groeien, grassprietje die aan de voeten kan blijven plakken, ai ai ai.
Zulke mensen zoeken best een appartement want is schadelijk voor de gezondheid en is er ook geen leute meer aan. Een tuin is om van te genieten en niet iets om constant op te ruimen zoals je binnen in huis doet.
De natuur vervuild toch niet en is zeker geen bron van vuiligheid, in oorsprong.
Je hebt mensen die de tuin 'opkuisen' gelijk het hun living is. ja, zelfs stofzuigers worden boven gehaald.
De natuur reinigt zichzelf, ruimt zichzelf op en hergebruikt in feite alles. Kunnen wij zoveel zeggen?
Wij zijn de vuilste, smerigste creaturen, zeker weten. Geen enkele ander levens wezen laat iets onafbreekbaars achter waar hij gepasseerd is, behalve wij...
minder afval, zou schoon zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten